Globusgevoel ofwel het gevoel van een brok in de keel wordt regelmatig door volwassenen genoemd als klacht als ze bij ons komen. Soms is dit in combinatie met keelpijnklachten of heesheid. Ook vermoeidheid in de keel wordt vaak in combinatie met het gevoel van de brok in de keel genoemd. Iedereen herkent het gevoel van een brok in de keel wel bij een emotionele film of ontmoeting. Meestal verdwijnt dit na een poosje weer. Maar als het gedurende langere tijd achter elkaar is (paar dagen of zelfs weken) dan kan het als zeer onaangenaam ervaren worden.
Wat is een brok in de keel ofwel globusgevoel? En wat zijn de oorzaken? In dit artikel leggen wij het uit.
Wat is een globusgevoel?
Dit is het gevoel dat er ‘iets’ in of om de keel zit. Meestal bevindt zich dat gevoel ter hoogte van het strottenhoofd in de keel. Deze klacht wordt vaak op de volgende manieren omschreven:
- er zit iets in de keel dat voelt als een rijstkorrel of een visgraat
- het voelt als een band om de hals
- het slikken moet over een ‘richeltje’
- een branderige, pijnlijk geïrriteerde keel
- een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden
Wat zijn de oorzaken van globusgevoel?
Het gevoel van een brok in de keel is vervelend, maar gelukkig in de meeste gevallen onschuldig. Dat is al een grote geruststelling. Het gevoel ontstaat door een overmatige aanspanning van de kleine keelspieren die door deze aanspanning op gaan zetten. Dit voelt alsof er iets zit terwijl dit niet het geval is. Oorzaken:
- stress of hevige emoties; de klachten worden vaak direct minder als er minder stress of spanning is en omgekeerd ook. Bij zorgen worden ook de klachten weer heviger.
- verhoogde spieractiviteit of gevoeligheid van de darmen; maagzuuroprispingen (reflux)
- verkeerd stemgebruik
- overmatig kuchen of hoesten
- in een heel klein aantal van de gevallen is er een andere lichamelijke oorzaak
Kno-arts
Als u deze globusgevoelklachten langer dan twee tot drie weken heeft, is het raadzaam om de huisarts te bezoeken. Vaak wordt door de huisarts eerst logopedie aangeraden. Soms wordt u doorverwezen naar de kno-arts. De kno-arts doet vaak een onderzoek waarbij er met een spiegeltje in de keel naar de stemplooien en de keel wordt gekeken. Als er geen ernstige lichamelijke afwijkingen zijn geconstateerd zult u voor behandeling worden doorverwezen naar logopedie. Meer informatie over globusgevoel leest u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde.
Wat kan er aan een globusgevoel gedaan worden?
Bij de logopedist krijgt u tips en adviezen om om goed met uw stem en keel om te gaan. Als er stressfactoren een rol spelen, zal ook daar met u over gesproken worden. Soms kan u geadviseerd worden om naar een hulpverlener te gaan die u hiermee op weg kan helpen.
Ook zullen ontspanningsoefeningen gegeven worden om het keelgebied beter te kunnen ontspannen. Dit gebeurt al dan niet met manuele facilitatie van de larynx (MFL).
Ook in ons Centrum kunt u uiteraard met uw globusgevoelklachten terecht.